A recept AgentAgi szellemi terméke, azért én rakom fel, mert tegnap csináltam és le is fotóztam.
A látszat ellenére nagyon is nyári, sűrű, laktató, mégsem gyomorterhelő kis leves. Azt, aki a kapor hallatán nyúlcipőt szeretne venni, biztosíthatom, hogy én is utálom, de a túróval összefüggésben új értelmet nyer. Hiányozna belőle. De lehet helyettesíteni zöldfűszerekkel is.
Hozzávalók
kb 6 személyre, vagy 3 olyanra, akik kétszer szednek
Paradicsompüré
Én a Passata Riscossát (ezúttal a nagyobb, 690 grammosat vettem) szeretem az itthon is bárhol kaphatóak közül, de minden jó minőségű
püré megfelelő.
1 közepes fej hagyma
Kb. 4 evőkanál tejszín
oregano, kevés rozmaring, só bőven, mehet bazsalikom is, friss zöldfűszerek
Kezdők olaszos fűszerkeverékkel is csinálhatják, de jobb friss fűszernövényekkel.
2-3 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
A gombóchoz:
250 gr túró
friss (ha nincs, morzsolt) kapor
1 tojás
sok só
10-15 dkg búzadara
Kevés olajon megpirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, kis liszttel és vízzel bekeverjük lassú lángon, majd hozzáöntjük a paradicsompürét. Mehet a só, meg a fűszerek gazdagon. Rotyogtatjuk picit, majd hozzáadjuk a tejszínt. Ettől lesz selymes, krémes, úgyhogy tehetsz bele többet is, de max. annyit, hogy még piros legyen azért a paradicsomleves. Ha már.
Olyan 15 percig forraljuk, közben csináljuk meg a gombócokat.
Gombócok
Törjük át a túrót, keverjünk hozzá egy tojást és a darát, majd a kaporból annyit, hogy pont szép mintás legyen majd a gombóc. A sóval ne fukarkodjunk, nagyon sokat felvesz.
Hogy mekkorát csinálsz, mindegy, én az aprót szeretem, úgy csinosabban mutat. Forrásban lévő vízbe dobjuk, pikk-pakk kész lesz, feljönnek a gombócok, még pár perc, és pont jó.
Én külön tálaltam, van, aki a levessel együtt főzi meg.
Tényleg nagyon finom.