HTML

Konyha kilátással

Igazán jó kaják bio és reform bullshit nélkül. Odaverős ételek AgentAgi, csinos és finom sütik Juli tollából.

Friss topikok

Címkék

angella (1) bogracs (1) csípős (1) csoki (1) édesség (1) egyszerű (1) egytal (1) gombóc (1) görög (1) grill (1) hús (5) illusztráció (1) kapor (1) kiegészítő (1) köret (1) kovász (1) krumpli (1) lecsó (1) leves (1) magyaros (2) málna (1) nyami (1) nyári (3) nyárs (1) olasz (1) padlizsán (1) pánikmenü (1) paradicsom (1) paradicsomos (1) ragu (1) recept (1) sajtos (1) savanyúság (1) süti (1) sváb (1) szarnyas (1) szűzpecsenye (2) tarja (1) tepsis (3) tészta (1) torta (1) tzatziki (1) uborka (1) zeller (1)

Bográcsos ragu vadász módra

2010.08.21. 11:09 :: AgentAgi

Ejtőzés az illatozó bogrács mellett, finom borok, jófej szomszédok, az augusztusi napfény fáradt próbálkozásai, kell ennél több?

Tegnap elég későn kapcsoltam, hogy augusztus 20-adika van, de amint ez megtörtént, azonnal meg akartam ünnepelni. Ilyenkor mindenki csinál valami jó programot, nehogy már mi ne tegyük. Így hát kitaláltam, hogy főzök valamit bográcsban, viszont untam már a szokásos pörköltet, gulyást és társait, meg amúgy sem volt ilyesmihez itthon semmi. Találtam viszont egy tyúkot és némi tarját a mélyhűtőben, ezt sikerült kihozni belőle.

HOZZÁVALÓK  4 személyre

Egy kicsi, fiatal egész tyúk (kb. 1-1,2 kg-os)
50-60 dkg tarja

Frissen őrölt bors
10 dkg vékony csíkokra vágott füstölt csemege szalonna
3 evőkanál mangalicazsír
500 g közepes méretű elnegyedelt csiperkegomba
4 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl fehérbor
2 cl grappa (brandy nem volt itthon)
1 liter marhahúsleves (kockából is lehet)
3 közepes lehéjazott, kimagozott, felkockázott paradicsom
2 zöldpaprika apróra vágva
1 nagy babérlevél
2 borókabogyó
2 szegfűszeg
1 teáskanál kakukkfű
1 kávékanál bors
2 csipet frissen reszelt szerecsendió
1 evőkanál liszt
1 teáskanál dijoni mustár
1 kávéskanál szárított tárkony
Petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS


1. A tyúkot részeire bontjuk, lebőrözzük, a combokat forgónál kettévágjuk, a farhátat kétfelé, a mellet csonttal együtt négyfelé hasítjuk. A tarját egy centi vastag szeletekre vágjuk, zsíros részeit amennyire lehetséges eltávolítjuk. (Ha túl nagyok a szeletek, még egyszer félbevághatjuk.)
2. A húsokat sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
3. A szalonnát a mangalica zsír kíséretében a bográcsba tesszük, mérsékelt tűzön kisütjük, majd kivesszük a pörcöt, és a visszamaradó zsírban pár perc alatt körkörösen megpirítjuk először a tyúkot, aztán a tarját, majd külön-külön félretesszük őket.
4. Ezután a hagyma, a fokhagyma, és a zöldpaprika kerül a bográcsba, amiket együtt, szintén mérsékelt lángon 10-12 perc alatt megdinsztelünk, sőt, ha le akarna kapni, akkor egy kicsi vizet is öntünk hozzá.
5. Mikor ismét zsírjára pirult, hozzáöntjük a grappát vagy brandyt, majd fél perc múlva a fehérbort és a húsleves felét. Hirtelen felforraljuk, majd beletesszük a tyúkalkatrészeket.  Beledobjuk a paradicsomot, a szalonnapörcöt, a fűszereket (babérlevél, borókabogyó, szegfűbors, kakukkfű, szerecsendió, és őrölt bors), és annyit öntünk hozzá a maradék húslevesből, hogy éppen ellepje.
6. Kb. másfél órát pároljuk úgy, hogy mindig rövid lén tartsuk, először a húslevessel (ha még maradt), majd vízzel öntögetjük fel, hogy le ne égjen. Másfél óra után, vagy amikor a hús már félig, de inkább jobban megpuhult (tyúkja válogatja), beletesszük a bogácsba az előpirított tarjaszeleteket, majd 30-40 perc múlva az elnegyedelt gombát is hozzákeverjük.
7. Kb. egy bő fél óra múlva a tyúk is és a tarja is puha lesz, a gomba is átadja az ízét a finom szaftnak. Kóstolgassuk, ha kell, sózzuk.
8. A legvégén összekeverünk egy púpos teáskanál dijoni mustárt, egy kávékanál tárkonnyal, és egy evőkanál liszttel. Hozzáöntünk egy kicsi hideg vizet, hogy krémszerű masszát kapjunk, és a bográcsból is merünk hozzá egy-két evőkanálnyi szaftot. Folyamatos keverés mellett az ételhez öntjük, egy-két perc alatt kiforraljuk, és ha még nem haltak éhen a vendégek, tálaljuk.



TÁLALÁS, KÖRÍTÉS

Főtt burgonyát készíthetünk mellé köretnek, és persze, hogy kovászos uborka, hiszen nyár van. Legalábbis még egy pár hétig.


 

 

 

TIPP
Egy kis tejszínnel elkevert tejföllel tovább gazdagítható. Bár nekünk nem hiányzott.

2 komment

Címkék: hús nyári ragu tarja magyaros bogracs szarnyas egytal

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhakilatassal.blog.hu/api/trackback/id/tr312236797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vájörleszék 2010.08.23. 21:13:22

Mint az említett "jófej szomszédok" szerencséltetve voltunk a Bográcsos ragu vadász módra tesztelésében. Kiváló szakácsunk művészetének ismét a legjavából részesülhettünk. Az elnevezésében inkább férfiasnak hangzó étel valójában sokkal inkább volt könnyed, ugyanakkor rafináltan nőies ízvilágú. A szaft üzenete csábító, talán az lehetne: "Maradj velem éjszakára!" Férfi ilyen manipulatív támadást nem tud intézni érzékek ellen, ezért a "vadász módra" elnevezés helyett a "csalfa vadászné módra" megjelölés számomra találóbb lenne. Már az első tányér étel elfogyasztása rabul ejt, és garatunk táján ösztönösen fojtogatni kezd a "Még, még, még..." érzése, amely vágyunkat a szaftba mártott kenyérrel teljesíthetjük be. Köszönjük.

AgentAgi · http://garancsvidek.blog.hu 2010.08.24. 08:30:32

@Vájörleszék: Hát én szólni sem tudok. Komolyan!:)Örülök, hogy ízlett nektek, és annak is, hogy ezt ilyen kellemes formában szóvá is tettétek.:)Én köszönöm!
Related Posts with Thumbnails
süti beállítások módosítása