HTML

Konyha kilátással

Igazán jó kaják bio és reform bullshit nélkül. Odaverős ételek AgentAgi, csinos és finom sütik Juli tollából.

Friss topikok

Címkék

angella (1) bogracs (1) csípős (1) csoki (1) édesség (1) egyszerű (1) egytal (1) gombóc (1) görög (1) grill (1) hús (5) illusztráció (1) kapor (1) kiegészítő (1) köret (1) kovász (1) krumpli (1) lecsó (1) leves (1) magyaros (2) málna (1) nyami (1) nyári (3) nyárs (1) olasz (1) padlizsán (1) pánikmenü (1) paradicsom (1) paradicsomos (1) ragu (1) recept (1) sajtos (1) savanyúság (1) süti (1) sváb (1) szarnyas (1) szűzpecsenye (2) tarja (1) tepsis (3) tészta (1) torta (1) tzatziki (1) uborka (1) zeller (1)

Padlizsános lasagna

2010.09.01. 14:57 :: AgentAgi

A lasagna ezt a cseppet sem autentikus változatát a hétvégéről megmaradt, grillezésre szánt zöldségek ihlették. Amúgy a recept nem bonyolult, csak én vagyok körülményes.


HOZZÁVALÓK 4 személyre
 

► a paradicsomos raguhoz

1 közepes fej hagyma apróra vágva
3-4 ek olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 gerezd fokhagyma átnyomva
35 dkg darált hús (marha vagy pulyka)
5-8 dkg meghámozott, apró kockára vágott édesburgonya (sárgarépával helyettesíthető)
1 tk szárított oregano
1 ek kis kockára vágott zeller
1 tk szójaszósz
½ tk pirospaprika
3 doboz hámozott paradicsom a leve nélkül
1 csapott tk só
1 nagy marék friss, durvára vágott bazsalikom
1 tk apróra vágott rozmaring
Pár tekerés frissen őrölt bors

► a besamelmártáshoz

3-4 ek olívaolaj
3 ek liszt
1 csipet szerecsendió
½  mk fehérbors
2 gerezd átnyomott fokhagyma
6 dl tej

► és minden más


8 lap száraz lasagnatészta
1 közepes padlizsán
5-8 dkg Grana padano sajt durvára reszelve
20 dkg szintén durvára reszelt másik sajt: pl. pizza mozzarella, trappista, tilsiti, gouda. (Mindegy, amit szeretünk, vagy amilyen van.)

ELKÉSZÍTÉS

Paradicsomos ragu
1. Az apróra vágott hagymát 2 gerezd zúzott fokhagymával együtt olívaolajon kicsit megdinszteljük.
2. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig sütjük, csipet sóval, és az oregánóval fűszerezzük.
3. Mehet bele az édesburgonya és a zeller. Együtt pároljuk kb. 8-10 percig.
4. Beletesszük a szójaszószt, elkeverjük, majd a pirospaprikával megszórjuk. A hámozott paradicsomokat (a konzervlé nélkül) a kezünkkel kicsit szétnyomkodjuk, és az is mehet a raguhoz.
5. Felforraljuk, kb. egy 1 tk sót adunk hozzá, pici borsot tekerünk rá, majd beleszórjuk a bazsalikomot, és a rozmaringot. A megmaradt egy gerezd fokhagymát reszelve, vagy fokhagymanyomón áttörve adjuk hozzá. Kóstolás után, ha kell, utánasózzuk, egy csipet cukor is mehet bele, ha úgy látjuk jónak.  Nem kell sokáig főzni, akkor jó, ha a paradicsom még nem fő szét teljesen. Ez kb. 20-25 perc.

Padlizsán
1. A padlizsánt fél centis karikára vágjuk, enyhén megsózzuk, 20 percre félretesszük, majd leöblítjük, és papírtörlővel leitatjuk a szeleteket.
2. A padlizsánkarikákat egy serpenyőben, olaj nélkül, megszikkasztjuk, akár kicsit meg is piríthatjuk.

Besamelmártás
1. 3-4 evőkanál olívaolajon megfuttatunk 3 evőkanál lisztet.
2. Folyamatos keverés mellett felöntjük 6 dl hideg tejjel. Egy csipet szerecsendióval és fél mokkáskanál fehér borssal fűszerezzük.
3. Felforraljuk, sózzuk, majd belenyomunk 2 gerezd fokhagymát.
4. Ha túlságosan sűrű lenne, pici tejjel még hígítjuk.

Rétegezés
Egy 20×30-as olívaolajjal kikent tepsi aljára teszünk egy réteg paradicsomos ragut.
Erre jön 4 lap lasagnatészta, majd megint egy réteg ragu, amire szépen sorban rátesszük a padlizsánkarikákat. Egy evőkanál segítségével jó alaposan megkenjük besamelmártással őket, aztán rászórjuk a grana padano sajtot. Ezután következik a maradék 4 lasagnalap.
Az utolsó réteghez összekeverjük a maradék paradicsomos ragut és besamelmártást, és jó vastagon meglocsoljuk a tésztát. (Lehet, hogy még marad is egy kis szósz, de inkább ne használjuk fel, mert könnyű túllőni a célon, és akkor nem lehet szépen szeletelni. Ez az, amit érzésre kell csinálni.) A tetején egyenletes rétegben eloszlatjuk a reszelt sajtot, és mehet az előmelegített sütőbe.

Sütés
180 fok, nem légkeverés, 40-50 perc.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz sajtos tészta padlizsán tepsis paradicsomos

Szűzérme mediterrán zöldségágyon

2010.08.22. 12:04 :: AgentAgi

Augusztus vége felé nálam mindig beindul a nyári kapuzárási pánik. Ilyenkor sok színes ételt főzök, kilószámra vásárolom a gyümölcsöt, akarok még egyet utoljára bográcsozni, szalonnát sütni, grillezni. Persze ezekből sok-sok utolsó alkalom lesz, a legelső ilyen tegnap este volt, amikor adtunk az érzésnek, a kalóriának, és ezerrel forogtak a nyársak. Mivel jó előre láttam, hogy este irdatlanul be fogunk kajálni, így okos dolognak tűnt azt megelőzőleg, ebédre valami könnyűt enni.

HOZZÁVALÓK 1 nagy tepsihez

1 kisebb szűzérme
Frissen őrölt bors, só
1 csomag szeletelt bacon szalonna
2 kisebb cukkini
1 kis fej hagyma
1 csokor vastagabb zöldhagyma
1-1 sárga és piros kaliforniai paprika
4 közepes paradicsom
4 nagy gerezd fokhagyma
1-1 teáskanál kakukkfű és bazsalikom
½ teáskanál só
Zsálya
Olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS


1. A szűzérmét 2 centi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsot tekerünk rá, majd kevés olívaolajon mindkét oldalát, egy pillanat alatt kicsit megpirítjuk. Az érmeket egy-egy baconcsíkkal (félbe is vághatjuk, ha hosszú) körbetekerjük, és fogpiszkálóval megtűzzük.
2. A cukkinit nagyobb kockákra vágjuk, enyhén besózzuk, és 20 percre félretesszük.
3. A hagymát, a paprikákat szintén nagyobb kockára, a zöldhagyma fehér részét (a többi nem kell) gyufaszál hosszúságú darabokra, a fokhagymát durvára aprítjuk.
4. A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, és azokat is nagyobb darabokra vágjuk.
5. Ha a cukkini már kicsit kiizzadta magát, leöblítjük, és egy nagy, tapadásmentes tepsibe terítjük. Hozzárakjuk a többi zöldséget, a fokhagymát, megszórjuk a kakukkfűvel, a bazsalikommal, a bő fél teáskanál sóval, és meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, majd jól összeforgatjuk az egészet.
6. Kis mélyedéseket készítünk a zöldségágyba, ide tesszük a baconnel körbetekert szűzérméket. Végül mindegyik húsra egy pici zsályát morzsolunk.
7. Előmelegített, 190 fokos sütőben (nem légkeverésen) 30-35 perc alatt megsütjük.


TIPPEK
Friss fűszernövényekkel biztosan finomabb.
Figyeljünk nagyon, hogy ne süssük tovább a megadottnál, mert a hús nagyon könnyen kiszáradhat.


 

Szólj hozzá!

Címkék: hús nyári egyszerű szűzpecsenye tepsis

Bográcsos ragu vadász módra

2010.08.21. 11:09 :: AgentAgi

Ejtőzés az illatozó bogrács mellett, finom borok, jófej szomszédok, az augusztusi napfény fáradt próbálkozásai, kell ennél több?

Tegnap elég későn kapcsoltam, hogy augusztus 20-adika van, de amint ez megtörtént, azonnal meg akartam ünnepelni. Ilyenkor mindenki csinál valami jó programot, nehogy már mi ne tegyük. Így hát kitaláltam, hogy főzök valamit bográcsban, viszont untam már a szokásos pörköltet, gulyást és társait, meg amúgy sem volt ilyesmihez itthon semmi. Találtam viszont egy tyúkot és némi tarját a mélyhűtőben, ezt sikerült kihozni belőle.

HOZZÁVALÓK  4 személyre

Egy kicsi, fiatal egész tyúk (kb. 1-1,2 kg-os)
50-60 dkg tarja

Frissen őrölt bors
10 dkg vékony csíkokra vágott füstölt csemege szalonna
3 evőkanál mangalicazsír
500 g közepes méretű elnegyedelt csiperkegomba
4 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl fehérbor
2 cl grappa (brandy nem volt itthon)
1 liter marhahúsleves (kockából is lehet)
3 közepes lehéjazott, kimagozott, felkockázott paradicsom
2 zöldpaprika apróra vágva
1 nagy babérlevél
2 borókabogyó
2 szegfűszeg
1 teáskanál kakukkfű
1 kávékanál bors
2 csipet frissen reszelt szerecsendió
1 evőkanál liszt
1 teáskanál dijoni mustár
1 kávéskanál szárított tárkony
Petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS


1. A tyúkot részeire bontjuk, lebőrözzük, a combokat forgónál kettévágjuk, a farhátat kétfelé, a mellet csonttal együtt négyfelé hasítjuk. A tarját egy centi vastag szeletekre vágjuk, zsíros részeit amennyire lehetséges eltávolítjuk. (Ha túl nagyok a szeletek, még egyszer félbevághatjuk.)
2. A húsokat sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
3. A szalonnát a mangalica zsír kíséretében a bográcsba tesszük, mérsékelt tűzön kisütjük, majd kivesszük a pörcöt, és a visszamaradó zsírban pár perc alatt körkörösen megpirítjuk először a tyúkot, aztán a tarját, majd külön-külön félretesszük őket.
4. Ezután a hagyma, a fokhagyma, és a zöldpaprika kerül a bográcsba, amiket együtt, szintén mérsékelt lángon 10-12 perc alatt megdinsztelünk, sőt, ha le akarna kapni, akkor egy kicsi vizet is öntünk hozzá.
5. Mikor ismét zsírjára pirult, hozzáöntjük a grappát vagy brandyt, majd fél perc múlva a fehérbort és a húsleves felét. Hirtelen felforraljuk, majd beletesszük a tyúkalkatrészeket.  Beledobjuk a paradicsomot, a szalonnapörcöt, a fűszereket (babérlevél, borókabogyó, szegfűbors, kakukkfű, szerecsendió, és őrölt bors), és annyit öntünk hozzá a maradék húslevesből, hogy éppen ellepje.
6. Kb. másfél órát pároljuk úgy, hogy mindig rövid lén tartsuk, először a húslevessel (ha még maradt), majd vízzel öntögetjük fel, hogy le ne égjen. Másfél óra után, vagy amikor a hús már félig, de inkább jobban megpuhult (tyúkja válogatja), beletesszük a bogácsba az előpirított tarjaszeleteket, majd 30-40 perc múlva az elnegyedelt gombát is hozzákeverjük.
7. Kb. egy bő fél óra múlva a tyúk is és a tarja is puha lesz, a gomba is átadja az ízét a finom szaftnak. Kóstolgassuk, ha kell, sózzuk.
8. A legvégén összekeverünk egy púpos teáskanál dijoni mustárt, egy kávékanál tárkonnyal, és egy evőkanál liszttel. Hozzáöntünk egy kicsi hideg vizet, hogy krémszerű masszát kapjunk, és a bográcsból is merünk hozzá egy-két evőkanálnyi szaftot. Folyamatos keverés mellett az ételhez öntjük, egy-két perc alatt kiforraljuk, és ha még nem haltak éhen a vendégek, tálaljuk.



TÁLALÁS, KÖRÍTÉS

Főtt burgonyát készíthetünk mellé köretnek, és persze, hogy kovászos uborka, hiszen nyár van. Legalábbis még egy pár hétig.


 

 

 

TIPP
Egy kis tejszínnel elkevert tejföllel tovább gazdagítható. Bár nekünk nem hiányzott.

2 komment

Címkék: hús nyári ragu tarja magyaros bogracs szarnyas egytal

Konyha új kilátásokkal

2010.08.19. 11:21 :: AgentAgi

Ez a hét tartogatott egy csomó meglepetést. Az egyik az volt, hogy ma reggel megoldódott a rejtély, hogy miért is nem tudunk belépni igen hosszú idő óta a konyhás blogra. Reggel fülig ért a szám, vagy még tovább is, sőt még örömtáncot is jártam, mikor megtudtam, hogy újra folytatni tudjuk a főzöcskézést.

Szóval hamarosan új receptekkel jelentkezünk!

Szólj hozzá!

Csípős lecsó (de kellemesen…)

2008.07.22. 13:17 :: AgentAgi

Nos, azt ígértem, lesznek kevésbé húzós kaják is. Na ennek még nem érkezett el az ideje. Viszont SütisJuli (az én PlankTónim) azt mondta, hogy igenis van létjogosultsága annak, hogy a lecsó felkerüljön a blogra annak okán, hogy mindketten elég sokszor ettünk már ebből a fajta ételből olyat, ami nem igazán nevezhető igazi jó magyaros lecsónak. Nem állítom, hogy ez a recept a legjobb, hiszen ízlések és pofonok, de nagy megelégedésemre szolgál, hogy a vendégeim mindig kétszer, vagy a rutinosabbak sokat szednek, ha ez az étel kerül az asztalra. Szerintem a lecsónál egyébként a lényeg a részletekben rejlik, ezért lesz némileg szájbarágós a recept.

 

 

Hozzávalók:

1,2 kg paprika, aminek a fele bogyiszlói, a másik fele édes zöldpaprika

Kb. 30-40 dkg paradicsom

2 jó nagy fej hagyma

1 szál gyulai kolbász

10-15 dkg füstölt csemegeszalonna

1 teáskanál Delikát 8

1 evőkanál pirospaprika

1 teáskanál csípős Piros Arany

1 teáskanál csemege Piros Arany

Pici olaj

 

Elkészítés

A hagymát félbevágjuk és nem túl vékony szeletekre vágjuk. (Tényleg lehetnek úgy 2-3 mm-esek.) Ezután a paprikát kicsumázzuk, és kb. 5-8 mm vastagra felkarikázzuk. A paradicsomot félbevágjuk, kivágjuk a zöld csumarészét, majd azt is felszeleteljük (nem gerezdekre vágjuk).

A füstölt szalonnát jó vékony csíkokra vágjuk, és pici olajon jól kisütjük. Ha már tényleg úgy néz ki, mint egy sült szalonna, rádobjuk a hagymát, jól összeforgatjuk, majd megszórjuk 1 teáskanál Delikát  8-cal és kicsit megfonnyasztjuk a hagymát. Fontos, hogy ne dinszteljük meg, akkor jó, ha a hagyma egy picit már veszít a merevségéből, ez kb. 1 perc. Ezt követően beleszórjuk a paprikát és a paradicsomot. Egy jókora csipet sót dobunk rá, ezzel óvatosan összeforgatjuk, úgy, hogy ne törjük szét a paprikát. Együtt pároljuk addig, amíg a paprika és a paradicsom is el nem kezd kicsit összeesni. No nem nagyon, csak annyira, amíg el nem kezd levet engedni a zöldség. Ekkor kerül bele a pirospaprika, a kétféle Piros Arany és a felkarikázott gyulai kolbász is. Ezekkel is jól összeforgatjuk, és innentől már önjáró a dolog. Annyi, hogy kezdetben jó rátenni egy fedőt, amíg meg nem jelenik a szaft az alján, aztán levesszük, és időnként megkavarva készre főzzük. Közben tehetünk még bele ízlés szerint sót, ha gondoljuk, még egy pici Piros Aranyat, és egy csipet cukrot is, de utóbbit csak abban az esetben, ha a paradicsomunk nem elég ízes, zamatos. Ezt úgyis érzi mindenki. Akkor jó, ha szép a szaftja, a paprika még teljes, ám összeesett, főtt, valójában jelen van a lecsóban, és a hagyma sem a szaft sűrűségét gazdagítja, hanem szintén felismerhetően jelen van a lecsóban.  

 

 

Szerintem a lényeg:

Bogyiszlói kell, pótolhatatlan.

Jóízű paprika és paradicsom.

Sok hagyma.

Szalonna és füstölt kolbász (nem virsli, még csak nem is lecsókolbász).

Jó minőségű, kalocsai csemege pirospaprika.

 

 

Tálalás

A tarhonya, rizs SZERINTEM ehhez az ételhez büntetés, sokkal inkább friss házi kenyér.

 

Tippek

Maradékra másnap tojást ráütni, és savanyúsággal tálalni. Új étel, új ízek!

 

Intelmek

A paradicsom mennyiségével vigyázzunk (kevésnek tűnhet a paprika mennyiségéhez képest), nem olasz kaját főzünk!

 

 

 

3 komment

Címkék: csípős lecsó

Ingyen letölthető biankó receptkártya

2008.07.19. 11:13 :: Sütis Juli

Julianna Smith illusztrátor készítette ezeket a PDF formátumban ingyenesen letölthető receptkártyákat.

ITT (vagy a képre kattintva) töltheted le.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiegészítő recept illusztráció nyami

Kovászos uborka sváb módra

2008.07.17. 12:25 :: Sütis Juli

Nálunk anyai vonalon (is) erős a sváb felhozatal, így elég sok magyar-sváb kaja szerepel a hétköznapi menüben. A kovászos ubit nálunk így készítik:


Vágd le a friss uborka két végét, aztán függőlegesen vágj bele kicsit. Tegyél kaport az üveg aljára, karikázd fel nyersen a lehetőleg régi krumplit, tedd a kaporra, mehet rá az ubi, a tetejére ismét egy kis krumpli. Öntsd fel vízzel, egy evőkanál só menjen bele, aztán kész is, mehet melegedni.

5 komment

Címkék: uborka sváb kovász kapor savanyúság

Házi gyros szerintem

2008.07.16. 14:35 :: AgentAgi

 

 

Nos ez inkább csak egy ötlet a mindennapokra.

Nem nagy különlegesség, nem nagy ördöngösség. Viszont, amikor éppen nem tudjuk mit is főzzünk, akkor remekül beválik ebédnek, vacsorának egyaránt.

HOZZÁVALÓK:

50-60    dkg sertés szűz vagy filézett csirkecomb

A hús pácolásához:

Kotányi gyros fűszerkeverék (írhatnék fűszereket is, de ez tényleg nagyon jó cucc), olaj

Tálaláshoz:

Pita (Most már mindenhol kapható, én arab boltban szoktam venni és lefagyasztom.)

Paradicsom

Jégsaláta

Lilahagyma

Tzatziki: 1 doboz joghurt, 1 doboz tejföl, 1 nagy kígyóuborka, 2-3 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, kapor

Csípős szósz: Erős Pista, só, cheyenne bors, olaj

Sült burgonya

ELKÉSZÍTÉS:

Először is a húst vékony csíkokra vágjuk, befűszerezzük a gyros keverékkel, kicsit még megsózzuk, majd kevés olajat adunk hozzá, és összeforgatjuk. Ezután betesszük egy-két órára a hűtőbe. Ezalatt elkészítjük a tzatzikit. A kígyóuborkát meghámozzuk (jó ötlet úgy hámozni, hogy zöld csíkokat hagyunk rajta, gusztusosabb eredményt kapunk), majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, ha van zöldséggyalunk, akkor azon legyaluljuk. (Az a bizonyos tévés V gyalu remek találmány, én évek óta használom mindenféle zöldségaprításra.) Ezután enyhén besózzuk az uborkát, és hagyjuk állni, amíg kiengedi a levét. Addig egy doboz tejfölt és egy doboz joghurtot összekeverünk (én valamikor csak tejfölből készítem, de semmi esetre sem csak joghurból). 2-3 gerezd átpréselt fokhagymát keverünk bele (ki hogy szereti), kevés sóval, fehér borssal, és apróra vágott kaporral (szárított is jó) ízesítjük.

Ha az uborka kiengedte a levét, akkor jól kinyomkodjuk, én át is szoktam egy kicsit öblíteni, és lassan beleforgatjuk a tzatziki öntetbe.

A csípős mártást őszintén szólva kikísérleteztem, tehát ha valaki tudja az eredeti formát, vagy ennél jobbat, megírhatná a hozzászólásban. Én úgy készítem, hogy egy púpos teáskanál Erős Pistához hozzákeverek kb. egy csipet sót, egy kisebb csipet cheyenne borsot és kb. 4 tk. vizet, és egy tk. olíva olajat. Megkóstolom, ha jóízű és pokol van, akkor elégedett vagyok.

Végül a lilahagymát, a paradicsomot, és a jégsalátát is összevágjuk.

Ezt követően a húst forró serpenyőben hirtelen megsütjük. Ha csirkecomb, akkor kicsit lassabban, közepes lángon sütjük, ha sertés szűzből készítjük (szerintem ez a jobb), mehet nagy lángon. Fontos, hogy a végén illatozó, szép aranybarna (de nem száraz!) húsforgácsokat kapjunk.

ÖSSZERAKÁS, TÁLALÁS:

A pitakenyerek mindkét oldalát megforrósítjuk egy serpenyőben, kicsit meg is piríthatjuk, majd léket vágunk rajtuk, és jól megtömjük a zöldségekkel, hússal, és az öntetekkel.

Tálban:

Ha tálban tesszük az asztalra, akkor egy marék sült krumplit is halmozzunk a tányérra, persze ezt nem kötelező, de jó belemártogatni a tzatzikibe!


 

Szólj hozzá!

Címkék: görög hús szűzpecsenye tzatziki pánikmenü

(Nem teljesen) hagyományos paprikás krumpli

2008.07.07. 14:37 :: AgentAgi

Azért így, mert szerintem máshogy unalmas. Kicsi fűszerrel több, hozzánk méltón kevéssé reform, de fenséges! Bográcsban az igazán királyságos!

 

Hozzávalók:

1-1,2 kg burgonya, a legjobb az újburgonya

1 teáskanálnyi csípős Piros Arany vagy ugyanennyi Erős Pista

1 teáskanál csemege Piros Arany

8-10 dkg füstölt csemegeszalonna vagy kenyérszalonna

Pici olaj

2 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 nagyobbacska zöldpaprika

1 átlag méretű paradicsom

4 db Puszta debreceni (szerintem ez a legjobb) vagy ugyanennyi virsli, vagy 3 db Csemege debreceni

1 teáskanál Delikát8 (csakazértis)

1 csipet majoránna

1 mokkáskanál köménymag (egész)

 

 

A füstölt szalonnát jó vékony csíkokra vágjuk, pici olajon jó alaposan kisütjük, majd hozzádobjuk a kis kockákra vágott hagymát. Ha a hagyma megdinsztelődött, beledobjuk a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Egy szempillantás múlva hozzákeverjük a pirospaprikát is, és azonnal felengedjük két deci vízzel. Ezt követően hozzá adjuk a kicsumázott, nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, és a negyedekre vágott paradicsomot is. Lehet úgy is, hogy kis kockákra vágjuk a paprikát, akkor elfő benne, mi szeretjük külön megenni a főtt paprikát is. Ezután beledobjuk a nagyobb cikkekre vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Teszünk bele egy csipet majoránnát, egy teáskanál Delikát8-at (aki nem szereti, kihagyhatja), ízlés szerint sózzuk és hozzákeverjük a kétféle paprikakrémet is. Fedő alatt főzzük, úgy, hogy lassan rotyogjon, tehát úgy a közepesnél egy kicsit kisebb láng neki a jó. Amikor a krumpli már félig megpuhult, hozzákeverjük a karikára vágott puszta debrecenit is, ha virslivel készítjük, akkor azt később dobjuk bele, mert annak elég 3-6 perc. 

 

Ja, és ha valakiben felmerülne… a  koleszterinem rendben van és a súlyom is. Ne aggódjatok, lesznek kevésbé húzós kaják is!

 

Okosságok:

Fokhagymazúzás: a kés lapjával jól összenyomjuk a gerezdeket, akár úgy, hogy több darabra vágjuk, mert mostanában gigantikus méretűek. A művelet nem azonos a fokhagymanyomón történő préseléssel.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: krumpli

Subject: Vegyél zellert

2008.07.07. 14:11 :: Sütis Juli

Angella e-mailje Svájból:

"Vegyél zellert, reszeld le vékony hosszúkásra, keverj össze joghurtot majonézzel, tedd bele a zellert, hagyd 1 napig állni a hűtőben, aztan őrülj meg tőle, olyan finom lesz. Hús mellé.

u.i.: lehet h kell bele só is, azt nem vágom."

 

 

1 komment

Címkék: köret zeller angella

Paradicsomleves gazdagon kapros túrógombóccal

2008.07.06. 20:27 :: Sütis Juli


A recept AgentAgi  szellemi terméke, azért én rakom fel, mert tegnap csináltam és le is fotóztam.
A látszat ellenére nagyon is nyári, sűrű, laktató, mégsem gyomorterhelő kis leves. Azt, aki a kapor hallatán nyúlcipőt szeretne venni, biztosíthatom, hogy én is utálom, de a túróval összefüggésben új értelmet nyer. Hiányozna belőle. De lehet helyettesíteni   zöldfűszerekkel is.

Hozzávalók

kb 6 személyre, vagy 3 olyanra, akik kétszer szednek

Paradicsompüré
Én a Passata Riscossát (ezúttal a nagyobb, 690 grammosat vettem) szeretem az itthon is bárhol kaphatóak közül, de minden jó minőségű
püré megfelelő.
1 közepes fej hagyma
Kb. 4 evőkanál tejszín
oregano, kevés rozmaring, só bőven, mehet bazsalikom is, friss zöldfűszerek
Kezdők olaszos fűszerkeverékkel is csinálhatják, de jobb friss fűszernövényekkel.
2-3 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj

A gombóchoz:
250 gr túró
friss (ha nincs, morzsolt) kapor
1 tojás
sok só
10-15 dkg búzadara


Kevés olajon megpirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, kis liszttel és vízzel bekeverjük lassú lángon, majd hozzáöntjük a paradicsompürét. Mehet a só, meg a fűszerek gazdagon. Rotyogtatjuk picit, majd hozzáadjuk a tejszínt. Ettől lesz selymes, krémes, úgyhogy tehetsz bele többet is, de max. annyit, hogy még piros legyen azért a paradicsomleves. Ha már.
Olyan 15 percig forraljuk, közben csináljuk meg a gombócokat.

Gombócok
Törjük át a túrót, keverjünk hozzá egy tojást és a darát, majd a kaporból annyit, hogy pont szép mintás legyen majd a gombóc. A sóval ne fukarkodjunk, nagyon sokat felvesz.
Hogy mekkorát csinálsz, mindegy, én az aprót szeretem, úgy csinosabban mutat. Forrásban lévő vízbe dobjuk, pikk-pakk kész lesz, feljönnek a gombócok, még pár perc, és pont jó.
Én külön tálaltam, van, aki a levessel együtt főzi meg.
Tényleg nagyon finom.
 
 

2 komment

Címkék: leves nyári paradicsom gombóc

Caprese ihletésű málnás csokitorta

2008.07.05. 17:07 :: Sütis Juli

Édesség, süti fronton a franciákat tartom nagyon nagyra, de az olasz sütiket fogyasztom a legszívesebben. A Caprese torta az egyik legfinomabb déli édesség (meg hát canollit még mindig nem tudok csinálni), de én akkora pirosgyümölcs rajongó vagyok, hogy nem kerülhette el a transzformációt. Az első lépés az volt, hogy raktam bele néhány málnát. Aztán kihagytam a mandulát. Tehát más lett teljesen, viszont azt a sok okosságot, amit az olasz konyhában kitaláltak, meghagytam, így a jó része maradt, a még jobb része meg jött.
Hát így.
Még annyi, hogy első olvasásra melós sztorinak tűnik, de egyáltalán nem az. Én mindig ezzel villantok, mert nehéz elcseszni, viszont óriási sikert arat, és tudományos fejjel lehet magyarázni a titkait, melyek első hallásra azt a látszatot keltik, hogy mekkora profi vagy, ugyanakkor ha valaki kipróbálja, rájön, milyen gyors és egyszerű az elkészítése.


Hozzávalók
1 vagy 2 tábla étcsoki.
Az eredeti receptben 20-25 dkg van, de én inkább veszek egy (10 dkg) tábla drága afrikai csokit.
Sok múlik ezen.
Ha akarod, 10-15 dkg mandula
Egyébként finomabb vele.
30 dkg málna
Persze a friss az igazi, de bőven jó a mirelit is. Ez elég az öntethez és a díszítéshez is.
6 tojás - külön a sárgája és a fehérje
20 dkg vaj
kb 10 dkg (egy csésze) cukor


Elkészítés
Én hiszek az istennek, és valóban kirakom a hozzávalókat a pultra kb fél órával a műveletek megkezdése előtt.
Első lépésben mindig felrakok egy kis lábosban vizet, rá egy fémtálkát, beletöröm a csokit, és hagyom,  hogy olvadjon szépen. Van, aki a vajjal együtt olvasztja fel, én nem szeretem úgy, túl geil lesz. Fogod a vajat, elkevered a csészényi cukor 2/3-ával, aztán - és itt jön az a rész, amit a szentségtörők hamar elhagynak, aztán rájönnek, hogy nem véletlenül kell így csinálni - egyenként !!! hozzákevered a tojássárgákat. Utána beleöntöd a felolvadt csokit, és ha akarod, a darált mandulát. Sokan esküsznek arra, hogy kicsit hagyni kell lehűlni a csokit, én próbáltam így is, úgy is, és tök ugyanolyan lett a végeredmény.
Szóval megvan a kulimász, akkor a maradék cukorral és egy csipet sóval jó alaposan felvered a tojásfehérjét. Az is fontos, hogy ezt nem egy az egyben öntöd a krémhez, hanem először az 1/4-ét, finoman, szeretettel, aztán apránként a többit. Egy habos csokis bigyót látsz a tálban, nyugi, ez változni fog. Dobálj bele annyi málnát, amennyit szeretnél. Én elég sokat szoktam, ettől jó dzsundzsi lesz.

Egy tortaformát kikensz vajjal, aztán az aljára még egy vajazott, lisztezett sütőpapírt is raksz. Lehet anélkül is, de nem vicces, ha ezen úszik el a mutatvány, úgyhogy én ajánlom.
Beleöntöd a formába, 180 fokon kb 40-45 percig sütöd. Szerintem ezt ne légkeveréses üzemmódban csináld, attól nekem odakap a széle. Azt fogod látni, hogy felszívja magát, dagadozik, na ez sem marad így, és ez nagyon helyes,ugyanis olyan igazi ragacsos, nem száraz tortát akarunk. Ha kész, elválik a tortaforma oldalától.
Vedd ki, hagyd hűlni 5-10 percig!  Akkor óvatosan vedd ki a formából, és fordítsd meg mondjuk rácsra, de jó a sima tányér is! Na ekkor szépet fogsz látni, a torta nagyot sóhajt, és leereszt. Ez akkor van, ha jól csináltad. Újabb 10 perc múlva fordítsd vissza.  Közben ne aggódj, a málna miatt valóban fura az alja, de az mindegy, meg nem is fog látszani.
Én sütés közben szoktam megcsinálni az öntetet, nem muszáj egyébként, magában vagy tejszínhabbal is finom, így viszont jobban néz ki.

ÖNTET
Ízlés szerint cukorral kis lábosban összemaszatolod a málnát (én 3 evőkanál cukrot rakok bele), jól nyomkodd össze a málnadarabokat! Ha kész, még melegen szűrd át, hogy a magok ne csúfítsák. Frissen is jó, de a legjobb 15-20 perc múlva lesz, ezért érdemes nekiugrani, amíg a torta a sütőben van. Aztán felvágod a tortát, mellé mehet az öntet, esetleg tejszínhab, málna, és kész. Villával egyétek, mert nedves.
Isteni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: süti torta édesség csoki málna

Tepsis tarja

2008.07.03. 16:24 :: AgentAgi

Igazi magyaros büntetés

 

Hozzávalók

4 nagy szelet sertéstarja (csontos is lehet, aki szereti)

Burgonya

Delikát 8 vagy Vegeta

Só, bors vagy fűszerkeverék (pl. magyaros, flekken)

Mustár

Olaj

2 db nagy zöldpaprika

1-2 szem paradicsom

2-3 közepes fej hagyma

20 dkg füstölt csemegeszalonna

 

A tarját nem túl vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, de só és bors helyett tehetünk rá flekken vagy magyaros fűszerkeveréket is, higgyétek el isteni lesz! Majd mindkét oldalát megkenjük mustárral. Amíg összeérik a hús, előkészítjük a többi hozzávalót. Egy nagy teflontepsit kiolajozunk, a burgonyát felkarikázzuk (nem túl vékonyra, 5-8 mm-esre) és a tepsi aljára fektetjük. Ezután meghintjük Delikát 8-al (vagy Vegetával), néhány karika hagymát és zöldpaprikát teszünk rá, a paradicsomot félbevágjuk és - amennyire tudjuk - kiszedjük kiskanállal a magos részt, ezután felszeleteljük és ebből is teszünk a burgonyára, de vigyázat, tényleg csak egy keveset, mert különben nagyon leveses, lecsós lesz a krumpli. Ezután egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, és a mustáros tarja mindkét oldalát fehéredésig sütjük, majd a szeleteket szép sorban ráhelyezzük a burgonyára. Ha marad még paprika vagy hagyma, esetleg paradicsom, azokat a tetejére szórjuk. És végül két-három szelet füstölt csemegeszalonnát teszünk a húsokra és enyhén megszórjuk pirospaprikával. Alufóliával (Fényes felével befelé! Ez fontos ám!) letakarjuk, betoljuk a sütőbe, és közepes lánggal (gázsütő 3-4 fokozat, légkeveréses 180-200 fok) sütjük 30-40 percig, majd levesszük a fóliát és addig sütjük, míg meg nem pirul a teteje. Ez kb. még 30 perc. 

 

Tippek 

Aki lájtosabbra szeretné venni, csemegeszalonna helyett sliced bacont tegyen a tetejére, sertéstarja helyett pedig karajjal, szűzpecsenyével (ez finomabb!!!) is készítheti, viszont szomorú hírem van, ez az étel csirkével dögunalom.

 

Tálalási javaslat 

Tepsistül tegyük az asztalra, jóféle savanyúság kíséretében. Mondjuk kovászos uborkával?

 

 

22 komment

Címkék: hús magyaros tepsis

Saslik úgy, ahogy kell

2008.07.03. 13:21 :: AgentAgi

A jó saslik titka a füstölt kolbász és a füstölt csemege szalonna….

…ettől lesz a tiéd más, mint a többi!

Hozzávalók

Sasliknyárs – ez kapható minden szuper- és hipermarketben, én a fából készültet javaslom, mert az használat után kidobható, nem kell mosogatni; de sima hurkapálca is jó, amit félbe, háromba törünk, és kihegyezzük a végét.

1-2 kaliforniai paprika – ha lehet egy piros és egy sárga, így dekoratívabb nyársat kapunk, ha marad, díszítésnek használhatjuk vagy a salátába beledobhatjuk.

1 közepes cukkini

2-3 fej vöröshagyma

Füstölt kenyér- vagy csemegeszalonna

1 pár Gyulai kolbász, de igazából bármilyen füstölt, paraszt, lángolt kolbász jó hozzá

50-60 dkg hús – ami lehet: filézett csirkecomb vagy csirkemell, sertés szűzpecsenye, bárány, borjú, de vegyesen, többféle húst is húzhatunk a nyársra.

Étolaj a pácoláshoz és a sütéshez

Fűszerek

 

A hús fűszerezése és pácolása

A húst előző nap vagy néhány órával sütés előtt 2-3 centis kockákra vágjuk és bepácoljuk.

A fűszerezés kétféleképpen:

Ínyenceknek: A húst enyhén megsózzuk, kevés zöld-, fekete- és rózsaborsot törünk rá, (Kotányinak van ilyen keverékben is), friss vagy szárított kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, és végül kevés piros arannyal és mustárral ízesítjük. Két gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörünk ezt is  húsra tesszük, és pár evőkanál étolajjal össszeforgatjuk, majd minimum néhány órára a hűtőbe tesszük.

Lelkeseknek: Görög és/vagy magyaros fűszerkeverékkel bedörzsöljük a húst, ha úgy érezzük még egy pici sót is tehetünk bele. Kevés olajjal összeforgatjuk és mehet pár órára pácolódni a hűtőbe.

Előkészítés, sütés

Kaliforniai paprikát és a cukkinit is felkockázzuk kb. akkorára, mint a húst. A vöröshagymát először félbe, majd negyedekre (nem cikkekre!) vágjuk, így megfelelő méretű kockákat kapunk, amelyeket a hagyma rétegei mentén el is választhatunk, ha úgy adja ki a nyárs. A szalonnából szintén 2×2 cm-es szeleteket vágunk, a kolbászt felkarikázzuk.

Ezután a felkockázott zöldségeket, húst, szalonnát, kolbászt kedvünk szerint váltogatva nyársra húzzuk. Majd bő olajban közepes lángon elkezdjük sütni. Na ekkor jönnek az illatok, amik úgy felhergelik az ízlelőbimbókat, hogy győzzük kivárni, míg asztalhoz ülünk. Érdemes egy jó nagy teflonserpenyőben sütni, mert abba három saslik biztosan belefér. Nem szabad túl gyorsan sütni, és közben néhányszor meg kell forgatni, mivel mindennek jól át kell sülnie. 8-10 perc szerintem szükséges egy sütéshez, a hústól függően.

Tippek

És persze variálhatunk is, hogy valamelyik hozzávalóból többet szeretnénk vagy kevesebbet stb. Én zöldségnyársat is szoktam készíteni, de azokat mindig csak a végén sütöm meg, amikor már az olaj fűszeressé válik az előzőleg sütött húsos saslikoktól.

 

Grillen is elkészíthető, ez esetben a szalonnától meg kell válnunk, mert, ahogy csöpög a zsírja a faszénre, folyton lángra kap, ja és ilyenkor grillkolbászt használunk, füstölt helyett.

 

Tűzhetünk még a nyársra gombát, kígyóuborkát (az is finom ám sülve!), burgonyakockát, dundifejű újhagymát, virslit stb.

 

Tálalási javaslat:

Görög salátával, friss salátával, tzatzikivel, sült burgonyával tálalhatjuk.

 

 

1 komment

Címkék: hús grill nyárs

Related Posts with Thumbnails