HTML

Konyha kilátással

Igazán jó kaják bio és reform bullshit nélkül. Odaverős ételek AgentAgi, csinos és finom sütik Juli tollából.

Friss topikok

Címkék

angella (1) bogracs (1) csípős (1) csoki (1) édesség (1) egyszerű (1) egytal (1) gombóc (1) görög (1) grill (1) hús (5) illusztráció (1) kapor (1) kiegészítő (1) köret (1) kovász (1) krumpli (1) lecsó (1) leves (1) magyaros (2) málna (1) nyami (1) nyári (3) nyárs (1) olasz (1) padlizsán (1) pánikmenü (1) paradicsom (1) paradicsomos (1) ragu (1) recept (1) sajtos (1) savanyúság (1) süti (1) sváb (1) szarnyas (1) szűzpecsenye (2) tarja (1) tepsis (3) tészta (1) torta (1) tzatziki (1) uborka (1) zeller (1)

Padlizsános lasagna

2010.09.01. 14:57 :: AgentAgi

A lasagna ezt a cseppet sem autentikus változatát a hétvégéről megmaradt, grillezésre szánt zöldségek ihlették. Amúgy a recept nem bonyolult, csak én vagyok körülményes.


HOZZÁVALÓK 4 személyre
 

► a paradicsomos raguhoz

1 közepes fej hagyma apróra vágva
3-4 ek olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 gerezd fokhagyma átnyomva
35 dkg darált hús (marha vagy pulyka)
5-8 dkg meghámozott, apró kockára vágott édesburgonya (sárgarépával helyettesíthető)
1 tk szárított oregano
1 ek kis kockára vágott zeller
1 tk szójaszósz
½ tk pirospaprika
3 doboz hámozott paradicsom a leve nélkül
1 csapott tk só
1 nagy marék friss, durvára vágott bazsalikom
1 tk apróra vágott rozmaring
Pár tekerés frissen őrölt bors

► a besamelmártáshoz

3-4 ek olívaolaj
3 ek liszt
1 csipet szerecsendió
½  mk fehérbors
2 gerezd átnyomott fokhagyma
6 dl tej

► és minden más


8 lap száraz lasagnatészta
1 közepes padlizsán
5-8 dkg Grana padano sajt durvára reszelve
20 dkg szintén durvára reszelt másik sajt: pl. pizza mozzarella, trappista, tilsiti, gouda. (Mindegy, amit szeretünk, vagy amilyen van.)

ELKÉSZÍTÉS

Paradicsomos ragu
1. Az apróra vágott hagymát 2 gerezd zúzott fokhagymával együtt olívaolajon kicsit megdinszteljük.
2. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig sütjük, csipet sóval, és az oregánóval fűszerezzük.
3. Mehet bele az édesburgonya és a zeller. Együtt pároljuk kb. 8-10 percig.
4. Beletesszük a szójaszószt, elkeverjük, majd a pirospaprikával megszórjuk. A hámozott paradicsomokat (a konzervlé nélkül) a kezünkkel kicsit szétnyomkodjuk, és az is mehet a raguhoz.
5. Felforraljuk, kb. egy 1 tk sót adunk hozzá, pici borsot tekerünk rá, majd beleszórjuk a bazsalikomot, és a rozmaringot. A megmaradt egy gerezd fokhagymát reszelve, vagy fokhagymanyomón áttörve adjuk hozzá. Kóstolás után, ha kell, utánasózzuk, egy csipet cukor is mehet bele, ha úgy látjuk jónak.  Nem kell sokáig főzni, akkor jó, ha a paradicsom még nem fő szét teljesen. Ez kb. 20-25 perc.

Padlizsán
1. A padlizsánt fél centis karikára vágjuk, enyhén megsózzuk, 20 percre félretesszük, majd leöblítjük, és papírtörlővel leitatjuk a szeleteket.
2. A padlizsánkarikákat egy serpenyőben, olaj nélkül, megszikkasztjuk, akár kicsit meg is piríthatjuk.

Besamelmártás
1. 3-4 evőkanál olívaolajon megfuttatunk 3 evőkanál lisztet.
2. Folyamatos keverés mellett felöntjük 6 dl hideg tejjel. Egy csipet szerecsendióval és fél mokkáskanál fehér borssal fűszerezzük.
3. Felforraljuk, sózzuk, majd belenyomunk 2 gerezd fokhagymát.
4. Ha túlságosan sűrű lenne, pici tejjel még hígítjuk.

Rétegezés
Egy 20×30-as olívaolajjal kikent tepsi aljára teszünk egy réteg paradicsomos ragut.
Erre jön 4 lap lasagnatészta, majd megint egy réteg ragu, amire szépen sorban rátesszük a padlizsánkarikákat. Egy evőkanál segítségével jó alaposan megkenjük besamelmártással őket, aztán rászórjuk a grana padano sajtot. Ezután következik a maradék 4 lasagnalap.
Az utolsó réteghez összekeverjük a maradék paradicsomos ragut és besamelmártást, és jó vastagon meglocsoljuk a tésztát. (Lehet, hogy még marad is egy kis szósz, de inkább ne használjuk fel, mert könnyű túllőni a célon, és akkor nem lehet szépen szeletelni. Ez az, amit érzésre kell csinálni.) A tetején egyenletes rétegben eloszlatjuk a reszelt sajtot, és mehet az előmelegített sütőbe.

Sütés
180 fok, nem légkeverés, 40-50 perc.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz sajtos tészta padlizsán tepsis paradicsomos

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhakilatassal.blog.hu/api/trackback/id/tr292264479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts with Thumbnails
süti beállítások módosítása