Azért így, mert szerintem máshogy unalmas. Kicsi fűszerrel több, hozzánk méltón kevéssé reform, de fenséges! Bográcsban az igazán királyságos!
Hozzávalók:
1-
1 teáskanálnyi csípős Piros Arany vagy ugyanennyi Erős Pista
1 teáskanál csemege Piros Arany
8-10 dkg füstölt csemegeszalonna vagy kenyérszalonna
Pici olaj
2 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobbacska zöldpaprika
1 átlag méretű paradicsom
4 db Puszta debreceni (szerintem ez a legjobb) vagy ugyanennyi virsli, vagy 3 db Csemege debreceni
Só
1 teáskanál Delikát8 (csakazértis)
1 csipet majoránna
1 mokkáskanál köménymag (egész)
A füstölt szalonnát jó vékony csíkokra vágjuk, pici olajon jó alaposan kisütjük, majd hozzádobjuk a kis kockákra vágott hagymát. Ha a hagyma megdinsztelődött, beledobjuk a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Egy szempillantás múlva hozzákeverjük a pirospaprikát is, és azonnal felengedjük két deci vízzel. Ezt követően hozzá adjuk a kicsumázott, nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, és a negyedekre vágott paradicsomot is. Lehet úgy is, hogy kis kockákra vágjuk a paprikát, akkor elfő benne, mi szeretjük külön megenni a főtt paprikát is. Ezután beledobjuk a nagyobb cikkekre vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Teszünk bele egy csipet majoránnát, egy teáskanál Delikát8-at (aki nem szereti, kihagyhatja), ízlés szerint sózzuk és hozzákeverjük a kétféle paprikakrémet is. Fedő alatt főzzük, úgy, hogy lassan rotyogjon, tehát úgy a közepesnél egy kicsit kisebb láng neki a jó. Amikor a krumpli már félig megpuhult, hozzákeverjük a karikára vágott puszta debrecenit is, ha virslivel készítjük, akkor azt később dobjuk bele, mert annak elég 3-6 perc.
Ja, és ha valakiben felmerülne… a koleszterinem rendben van és a súlyom is. Ne aggódjatok, lesznek kevésbé húzós kaják is!
Okosságok:
Fokhagymazúzás: a kés lapjával jól összenyomjuk a gerezdeket, akár úgy, hogy több darabra vágjuk, mert mostanában gigantikus méretűek. A művelet nem azonos a fokhagymanyomón történő préseléssel.